vineri, 27 ianuarie 2012

Hard disk-ul

Hard disk-ul

 

    Hard disk-ul (discul dur)este cel mai important dispozitiv de stocare al unui calculator. Cea mai mare şi mai importantă parte a software-ului cu care lucrează un calculator zi de zi se află stocată pe hard disk. Sistemul de operare (windows/linux..) se află stocat pe hard disk, majoritatea programelor,jocurilor etc. pe care le folosiţi se află stocate pe hard disk, probabil şi ultim bază de date pe care aţi creato se află stocată tot pe hard dis

Un calculator fără hard disk este ,ca omu fara apa', având în vedere că majoritatea programelor,sistemelor de operare,jocurilor sunt conceput să funcţioneze în prezenţa unui hard.


1.Platane rotunde metalice rigide acoperite de un material magnetizabil. Aceste discuri sunt învârtite de un motoras ce poate atinge o viteză de rotaţie de mii de rotaţii pe minut. În general hard disk-urile obişnuite sunt au o viteză ce încep de la 7200 de rotaţii pe minut. 

 2. Braţ deplasabil ce conţine capul de scriere/citire. În cazul în care un hard disk conţine mai multe platane fiecare dintre acestea are un cap de scriere/citire propriu. Activitatea de scriere/citire produce un „zgomot” specific datorită fenomenelor magnetice implicate în stocarea şi accesarea datelor. Hard disk-urile au devenit cu timpul din ce în ce mai silenţioase, zgomotul produs în timpul funcţionării fiind la unele modele aproape fara sunet.

3. Un alt motoraș ce  deplasează capul de scriere si citire în orice punct al suprafeţei de stocare.

4. Parte electronică ce controlează activităţile de scriere/citire şi de transferare a datelor dinspre şi către calculator.

5. Carcasă din metal în care sunt capsate componentele mecanice şi o parte din cele electronice. Această carcasă are rolul de a se răci un prelunând caldura degajată de discurile ce se rotesc la viteze foarte mari.


   Tipuri de hard disk-uri

 1. Dacă la începuturi capacitatea unui disc dur nu depășea 20 megaocteți (MO) = 20 megabait (MB), astăzi (2012) un disc dur obișnuit de 2 1/2 țoli poate depăși 1 teraoctet (TO) = 1 terabait (TB).

Cele mai folosite tipuri de hardisk-ri sunt cele de 3.5 inch respectiv 2.5 inch.

    Hard disk-urile de 3.5 inch sunt cele mai folosite pentru PC-uri și se gasesc in interiorul unității centrale.

    Hard disk-urile de 2.5 inch sun in general folosite la unitatile prtabile (laptopuri,console psp,xbox,wii etc.)

Pentru echipamentele portabile la care fiecare milimetru contează (iphone,ipad,mp4,tablete,etc.)există și hard disk-uri de 1.8 inch, cea mai comună utilizare a acestor hard disk-uri o reprezintă foarte popularele compania americana Apple.

2. Hard disk-uri interne și hard disk-uri externe
   Hard disk-ul intern este în interiorul unității centrale.  Putem scoate un hard disk intern din unitatea centrală și il putem conecta la o altă unitate compatibilă dar nu este tocmai o soluție practică având in vedere că hard disk-urile sunt dispozitive sensibile la socuri. Pentru a transfera cantități mari de date și pentru portabilitate există hard disk-urile externe.Acestea se afla într-o cutie metalica,ca si  un hard disk obișnuit de 3.5 sau 2.5 inch.








Locuri de conectare pe placa de baza

     Hard disk din punct de vedere al utilizatorului este reprezentată de cabluri si porturi, adică locurile unde sunt introduse aceste cabluri.


Sloturi de extindere sau  porturi 

   Interconectarea dintre hard disk si controler se face prin intermediul cablurilor si porturilor si bineinteles cu concursul placii de baza.  Porturile si implicit interfata de conectare pentru hard disk-urile pc-urilor poate fi de doua feluri:
  •   Clasica de tip ATA

  • Model mai nou de tip SATA (Serial-ATA) 


Cabluri



 

 
De cat spatiu de stocare avem nevoie?
     Pentru o mai bună întelegere a calculatoarelor trebuie să avem idee care este spațiul ocupat de anumite programe sau tipuri de fișiere. Sunt utilizatori care din dorința de a elibera spațiul de stocare dezinstealază programe care ocupă un spațiu de stocare cu totul nesemnificativ.

Defragmentare  Hard Disk
 
  Defragmentarea poate mari viteza de reactie a unui calculator. Atunci cand vedeti ca PC'ul dvs incarca greu aplicatii, sau pur si simplu merge greu, defragmentarea este o solutie excelenta pentru aceasta problema. De fiecare data cand mutati, copiati, stergeti un fisier, instalati sau dezinstalati o aplicatie, se ocupa/elibereaza o mica parte din partitia respectiva si se face "dezordine" ramanand spatii libere. Defragmentarea aranjeaza fisierele si usureaza munca PC'ului.


    In primul si primul rand trebuie sa inchidem orice aplicatie legata de internet pentru a evita  stocarea fisierelor pe hard disk in timpul defragmentarii....ar fi ca si cand pe o parte aranjezi si pe de alta deranjezi la loc.
In al 2-lea rand sa eliberam cat mai mult spatiu pentru ca o partitie ocupata inseamna de asemenea o reactie ingreunata a calculatorului. Eliberam prin stergerea fisierelor de care nu avem nevoie...incepem stergerea acestor fisiere prin eliminarea documentelor accesate, si un disk cleanup la fiecare partitie:
1) Click Dreapta Pe Taskbar=> Properties=> Start Menu=> Customize=> Advanced=> Clear List
2) Start=> Click Dreapta Pe Internet Explorer=> Delete Peste Tot
Urmatorii pasi ii aplicam tuturor partitiilor in ordinea opusa alfabetului
Exemplu: Daca avem C:\ si D:\ incepen intai cu D:\ si apoi luam si C:\
3) Click Dreapta Pe Partitie=> Properties=> Disk Cleanup=> Bifati Tot=> OK
Astia au fost pasii pentru eliberarea spatiului...Acum pentru defragmentare.....
1) Click Drepta Pe C:\=> Properties=> Tools=> Defragment Now
Faceti ca la pasul 3, adica in ordinea inversa a alfabetului...ultima partite defragmentata sa fie C:\...repetati defragmentarea unei partitii pana cand se incarca foarte repede...
2) Dati Un Restart La PC

Este recomandat sa faceti o defragmentare cel putin odata pe saptamana, sau de fiecare data
instalati, dezinstalati o aplicatie, mutati, copiati sau stergeti unul sau mai multe fisiere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu